Апелативният специализиран наказателен съд  (АСНС) пусна под домашен арест с

...
Коментари Харесай

Съдът пусна Ветко Арабаджиев под домашен арест |

Апелативният профилиран углавен съд  (АСНС) пусна под домакински арест с електронна гривна подсъдимия предприемач Ветко Арабаджиев, който от година и половина е под стража, заяви.

Арабаджиев е в болница с ковид и действителна заплаха за живота. 

В началото на ноември арбитър Михайлова от Специализирания углавен съд постанови домакински арест за Арабаджиев, само че на 19 ноември АСНС анулира определението ѝ. Апелативните съдии се мотивираха, че рискът Арабаджиев да се укрие е огромен, тъй като разполага с задоволително пари и може да повлияе върху очевидците, защото огромна част от тях са негови чиновници.

Пет дни по-късно арбитър Михайлова за следващ път е изменила мярката на Арабаджиев в домакински арест, като е постановила незабавното ѝ осъществяване.

Още в правосъдното съвещание прокуратурата е оповестила, че ще стачкува незабавното освобождение на подсъдимия. Искането за прекъсване на предварителното осъществяване е било изпратено в АСНС на идващия ден, само че Арабаджиев към този момент е бил на независимост.

АСНС акцентира, че първата инстанция е работила нелегално.

" Специализираният углавен съд не е обезпечил регламентираната в Наказателно-процесуален кодекс опция за въззивен надзор по особеното искане на СП. Още повече, че по ВЧН№ 328/2020г. АСНС към този момент е установил незаконността на сходен метод на действане от страна на СНС “, се споделя в определението, като съдът припомня, че по подобен метод през юли спецсъдът е постановил неотложно освобождение и на Маринела Арабаджиева.

Маринела бе пусната под домакински арест на 28 май. Няколко дни по-късно прокуратурата внесе изключително искане за анулация на постановеното неотложно осъществяване на изменението на мярката за неотклонение на Маринела Арабаджиева от „ Задържане под стража “ в „ Домашен арест “.

Преди дни Маринела Арабаджиева написа във фейсбук следното: „ Моят брачен партньор, който продължава да е на О2, към момента в сериозно положение с вторична бронхопневмония, трикратно повишени туморни маркери и съпътстващо тежко заболяване, което постанова незабавна интервенция, която не може да бъде осъществена, до момента в който не бъде изцяло оздравял от корона инфекцията! Днес аз се апелирам само за неговото оцеляване! “.

Маринела и Ветко Арабаджиеви бяха подведени под отговорност на 19 декември 2019 година, когато Специализирана прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против двамата. Заедно с още 6-има души те са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група за данъчни закононарушения в размер над 8 000 000 лева и пране на пари.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР